Tara: Europa / Romania

Exploreaza Romania pe judete:

Aventura cu bicicletele in Harghita – Ciclism, natura si traditie

Apreciat pentru frumusetea peisajelor pe care muntii vulcanici le-au “construit” de-a lungul anilor si incantator prin bogatele sale peisaje deluroase, judetul Harghita este situat in partea centrala a tarii si face parte din regiunea istorica Transilvania.

Datorita reliefului sau predominant montan s-au realizat multe retele de drumuri care traverseaza munti, acestea acumuleaza 948 de km. Cu pesajele sale unice oferite de muntii vulcanici Harghita, cararile inguste prafuite si drumurile stacoase forestiere, judetul ofera indite aventuri pentru iubitorii de bicicleta!

Experienta este intregita prin descoperirea obiceiurilor stravechi si a mestesugurilor in satul traditional Corund. Aflam aici arta prelucrarii lutului, printr-o demonstratie de olarit si a prelucrarii de iasca si ne bucuram servirea unei mese traditionale.

Tara: Europa / Romania

Tara: Europa / Romania

Tipul excursiei: Tineri

Nivelul de servicii: Standard

Gradul de solicitare fizica: 

Tara: Europa / Romania

Ziua 1

07:00 Plecare din Bucuresti, Piata Unirii, Hotel Horoscop

13:30 Sosire in orasul Odorheiu Secuiesc

14:00 Servirea pranzului in cadrul pensiunii

15:00 Check-in pensiune – Odorheiu Secuiesc

15:30 Plecare cu bicicletele – tur al orasului Odorheiu Secuiesc

Situat in sud-estul bazinului Transilvaniei, pe cursul superior al Tarnavei-Mari, sapaturile arheologice atesta ca orasul si tinutul este locuit din timpuri stravechi. Vizitam in cadrul unui tur al orasului:  Baile Seiche, Capela Inima lui Isus, Biserica franciscanilor si Piata Marton Aron

18:00 Vizitarea atelierului fotografic al familiei Kovats

Descoperim in cadrul atelierului cea mai mare colectie de fotografii pe sticla din tara cu peste 8000 de negative si aparate de fotografiat de acum 100 de ani (cu o istorie seculara)

20:00 Servirea cinei la pensiune

22:00 Timp liber

 

Ziua 2

07:45 Servirea micului dejun

09:00 Plecare cu autocarul spre Platoul vulcanic Kalonda

09:30 Pornire cu bicicletele pe traseu spre platoul Kalonda

11:00 Degustare de gemuri și siropuri

12:00 Pornire cu bicicletele pe traseu spre platou

14:00 Servirea pranzului traditional

Ne bucuram aici gulash si branzeturi, cu paine de casa iar la desert ne delectam cu o degustare de gemuri

15:15 Plecare spre localitatea Corund

16:00 Sosire in localitatea Corund

Satul ofera o adevarata desfasurare de arta traditionala si mestesuguri stravechi, fiind renumit pentru mesterii sai

16:30 Demonstratie de olarit

Olaritul reprezinta un mestesug transmis de stramosii nostri inca din epoca neo-eneolitica, cu aproximativ 5 000 de ani i.e.n, regasindu-se in tara noastra multiple dovezi arheologice legate de practicarea acestuia. Olaritul este considerat o modalitate de exprimare si de materializare a insusirilor artistice

17:30 Demonstratie prelucrare de iasca

Prelucrarea de iasca este o meserie rara, vie si practicata cu drag de localnicii din Corund. Iasca, o ciuperca parazitara din padurile foioase, este culeasa de localnici iar dupa prelucrarea ei, acestia produc obiecte decorative si de uz caznic de o frumusete unica

18:30 Plecare spre pensiune

19:30 Servirea cinei

21:00 Timp liber in localitate

 

Ziua 3

08:00 Servirea micului dejun

09:30 Check-out pensiune

10:00 Pornire spre Barajul si lacul de acumulare Zetea, comuna Varsag

Lacul de acumulare de la Zetea a fost infiintat intre anii 1978 – 1989. Acesta este inconjurat de munti si paduri, ce ofera peisaje de o frumusete iesita din comun.

11:30 Vizitarea cascadei Varsag

12:30 Atelier de elaborare al sindrilelor

13:00 Coborare de-a lungul lacului de acumulare, pana in localitatea Zetea

14:30 Servirea pranzului la han in localitatea Zetea

16:00 Plecare spre Bucuresti

22:00 Sosire in Bucuresti

Tara: Europa / Romania

Pret fix de 655 LEI / persoana – Grup minim de 12 persoane

Ce este inclus:

 • Transferurile si transportul conform itinerariului (incluzand cheltuielile soferului, combustibil, taxe si parcari)
 • Transport biciclete
 • Cazare 2 nopti: Pensiune in Odorheiu Secuiesc
 • Mese incluse: 2 mic dejunuri, 1 pranz la pensiune, 1 pranz traditional, 1 degustare de gemuri și siropuri pe platoul Kalonda
 • Ghid de calatorie
 • Ghid insotitor profesionist traseu cu bicicletele: Platoul Kalonda – Tinovul de la Fantana Brazilor, Lacul si barajul de acumulare Zetea
 • Tur cu ghid al orasului Odorheiu Secuiesc
 • Vizitarea atelierului fotografic al familiei Kovats
 • Demonstratie de olarit
 • Demonstratie de prelucrare de iasca
 • Demonstratie de elaborare sindrila

 Optional

 • Inchiriere bicileta – 30 lei fara echipament de protectie (doar veste reflectorizante)

 

Ce nu este inclus:

 • Bauturi si bacsisuri
 • Mesele nespecificate ca incluse
 • Taxele de intrare la castele, cetati, fortarete etc

 

Tara: Europa / Romania

Open Doors Travel

http://opendoorstravel.com/wp/

Impreuna cu partenerii nostri de la Open Doors Travel – experti in realizarea tururilor personalizate alternative – ne aventuram cu bicicletele prin Platoul Kolanda – Tinovul de la Fantana Brazilor,  Rezervatia geologica Dealul Melcilor – Canionul de Sare si descoperim orasul Odorheiul Secuiesc.

 

Trasee cu bicicleta

 

Tur personalizit al orasului Odorheiu Secuiesc

Strabatem orasul pe biciclete vizitand capela Inima lui Isus, cea mai veche cladire din Odorhei, Biserica Franciscanilor unde a functionat si o scoala elementara in trecut, Piata Marton Aron si Baile Seiche unde vom gusta din izvorul de apă minerală. Pentru a afla mai multe despre despre fenomenele postvulcanice si apele minerale, putem vizita muzeul dedicat acestora si astfel ne potolim setea de a afla si mai multe.

Ne incheiem vizita la atelierul fotografic al familiei Kovats, unde si acum se fotografiaza cu aparate mai vechi de o suta de ani. Ei au cea mai mare colectie de fotografii pe sticla din tara – 80000 de negative! Puteti incerca si voi!

Distanta: 10 km

Dificultate: Medie

Descriere: drum asfaltat

 

 

Platou Kalonda

Traseul de biciclete porneste din pasul Kalonda pe platoul vulcanic cu acelasi nume, cu o altitudine medie de peste 900 m. Drumul la inaltime ne conduce catre carbunarii care desfasoara si acum aceleasi practici ca in urma cu sute de ani. Vizita continua prin niste poieni parfumate cu narcise pana la Tinovul de la Fantana Brazilor – cel mai vestic tinov cu pinet din Carpatii Orientali și sit Natira 2000.

Ne avantam în turbaria mlastinoasa pe podete de lemn si descoperim plante spectaculoase care au supravietuit din erele postglaciare dar si cum s-a implicat comnitatea in pastrarea acestui loc atat de special.

Urmatoarea oprire e foarte aproape si ne da energie, intrucat vom degusta siropuri si gemuri de casa din fructe si plante culese de pe acest platou.  Dupa alte 30 de minute de pedalat  ajungem la una dintre gospodariile din catunul risipit al platoului unde gazdele ne asteapta cu branzeturi proaspete, gulash finom finom preparat la ceaun și paine de la cuptorul cu lemne. Urmeaza coborarea de pe platou, inapoi in Corund unde vom intalni mestesugarii.

Distanta: 20 km se parcurge platoul vulcanic aflat la 1 000 m alt.

Dificultate: Medie

Descriere traseu: Drum de tara, drum forestier, off road. Se parcurge platoul vulcanic aflat la 1 000 m alt.

 

 

Barajul si lacul de acumulare Zetea

Lacul de acumulare de la Zetea a fost infiintat intre anii 1978 – 1989. Acesta este inconjurat de munti si paduri, ce ofera peisaje de o frumusete iesita din comun.

Urcam 4 km pana la atelierul de prelucare de sindrila si coboram, ulterior din comuna Varsag de-a lungul lacului de acumulare, pana in localitatea Zetea.

Distanta: 20 km

Dificultate: Medie

Descriere traseu: Drum de tara, drum forestier si asfalt

 

Obiective

Odorheiu Secuiesc

Orasul este situat in sud-estul bazinului transilvaniei, pe cursul superior al Tarnavei-Mari. Localitatea este marginita de podisul sud-vestic al muntilor vulcanici Harghita si de colinele, cu inaltime medie, ale regiunii deluroase a tarnavei, ca Szarkakő, Nagyoldal, Csicser, Budvár.

Sapaturile arheologice atesta ca orasul si tinutul sunt locuite din timpuri stravechi. In urma efectuarii unor sapaturi in portiunea colinei Budvár si in centrul orasului au iesit la suprafata relicve din epoca pietrei slefuite, a bronzului, a fierului, din epoca romana si din perioada romanica.

Corund

Satul ofera o adevarata desfasurare de arta traditionala si mestesuguri stravechi, fiind renumit pentru mesterii sai.

Locuitorii au indeletniciri variate. Pe langa traditionalul olarit ei se ocupa si de prelucrarea lemnului, de produsele din iasca si de comert ambulant. Materia prima pentru olarit, lutul de buna calitate, se extrage de langa paraul Sacadat, care curge pe partea vestica a satului. Satul a avut candva si mina de aragonit (azi zona protejata) si un strand cu apa minerala. Se organizeaza aici traditionalele targuri de ceramica.

Excursii similare


Aventura in Brasov
De la 270 €

Aventura in Valcea
De la 223 €