Exploreaza Romania pe judete:

Aventura cu bicicletele in Transilvania – Ciclism, natura si traditie

Perioada 25 – 27 septembrie 2015

Va invitam intr-o frumoasa aventura cu bicicletele prin care sa descoperim impreuna frumoasa poveste medievala a Transilvaniei prin explorarea judetului Brasov!

Judetul a fost asaltat de-a lungul timpului de multe populatii migratoare precum si de puternicul Imperiu Otoman. Astfel, in scop de aparare localnicii au construit castele, cetati, biserici fortificate si refugii, care domina si astazi peisajul.

Puncte de interes:

 • Biserica fortificata Prejmer
 • Zona vulcanica Racos
 • Rezervatia naturala Valea Zimbrilor
 • Cetatea Fagaras
 • Valtoriile
 • Manastirea Brancoveanu
 • Herghelia de cai lipitani
 • Sinca Veche – Biserici Rupestre
 • Cetatea Rupea
 • Viscri
 • Crit
 • Mesendorf

Tara: Europa / Romania

Tipul excursiei: Tineri

Nivelul de servicii: Standard

Gradul de solicitare fizica: 3

Ziua 1 - vineri, 25 septembrie

07:00 Plecare din Bucuresti cu autocarul. Intalnire Piata Unirii, Hotel Horoscop

11:30 Vizitarea Bisericii fortificate Prejmer, judetul Brasov

Perfect conservata de-a lungul timpului, Biserica Fortificata Prejmer este cea mai puternica biserica-fortareata medievala din Estul Europei, intrand in anul 1999 in patrimoniul mondial UNESCO.

12:00 Pornire cu bicicletele spre Zizin

14:00 Servirea pranzului in natura

15:00 Pornire spre Rezervatia Valea Zimbriilor

17:00 Vizitarea Rezervatiei Valea Zimbrilor

Rezervatia Valea Zimbrilor este cea de-a patra rezervatie ca marime dedicata acestei specii. Aceasta are o suprafata de 100 de hectare, dintre care 80 de padure si 12 de pasune si ocroteste in prezent 23 de expemplare din aceasta specie.

18:00 Pornire spre Pensiune cu autocarul

19:30 Servirea cinei la pensiune

20:30 Check-in pensiune

 

Ziua 2 - sambata, 26 septembrie

07:30 Servirea micului dejun

08:30 Pornire spre Tara Fagarasului

10:00  Sosire la Sambata de Jos si vizitarea hergheliei de cai Lipitani

Lipitanul este un cal cu o conformatie armonioasa si eleganta. Este un cal bland, docil si supus, cu temperament vioi. Datorita elegantei sale si a temperamentului, Lipitanul este principala rasa care se utilizeaza la marile scoli de dresaj academic din lume.

11:00 Pornire cu bicicletele spre Manastirea Constantin Brancoveanu

12:00 Vizitarea Manastirii Constantin Brancoveanu

13:00 Servirea pranzului in natura

13:30 Pornire spre Lisa

14:30 Descoperierea Valtoriilor

16:30 Pornire spre Sinca Veche

18:00 Descoperirea bisericiilor Rupestre

Satul Sinca Veche este asezat intr-un peisaj mirific, la poalele Muntilor Fagaras, pe o tipie cu orizonturi largi de jur imprejur de unde se vad cele mai frumoase asfintituri, de unde privirea se odihneste in verdele ierbii si-n crestele muntilor.

19:00 Pornire spre Zarnesti

19:00 Sosire la Zarnesti si pornire spre pensiune

20:30 Servirea cinei la pensiune

 

Ziua 3 - duminica, 27 septembrie

08:00 Servirea micului dejun

09:00 Check-out Pensiune

09:30 Pornire spre Coloanele de bazalt Racos

11:30 Explorarea zonei vulcanice Racos

La “Paradisul geologilor”, asa a fost supranumita rezervatia de la Racos, au avut loc cele mai recente eruptii vulcanice de la noi din tara care au lasat urme de o frumusete fabuloasa.

12:30 Pornire spre Cetatea Rupea cu autocarul

13:00 Pornire cu bicicletele spre Viscri

14:30 Servirea unui pranz traditional la Viscri 195

15:30 Pornire cu bicicletele spre Crit

16:00 Plecare spre Mesendorf

17:00 Plecare spre Bucuresti

23:00 Sosire in Bucuresti. Piata Unirii, Hotel Horoscop

Pret 685 LEI / persoana – Grup de minim 12 persoane

 

Ce este inclus:

 • Transferurile si transportul conform itinerariului (incluzand cheltuielile soferului, combustibil, taxe si parcari)
 • Transport biciclete
 • Cazare 2 nopti la pensiune
 • Mese incluse: 2 mic dejunuri, 2 cine la pensiune, 1 pranz traditional la Viscri
 • Ghid de calatorie
 • Ghid profesionist insotitor pentru traseele cu bicicletele pe parcursul celor 3 zile

 

Optional:

 • Inchiriere bicicleta – 60 lei fara echipament de protectie (doar veste reflectorizante)

 

Ce nu este inclus:

 • Bauturi
 • Mesele nespecificate ca incluse
 • Taxele de intrare la castele, cetati, fortarete etc

NOTA: Pretul excursiei este valabil pentru grup de minim 12 persoane. In cazul in care nu se intruneste numarul minim de participanti, agentia isi rezerva dreptul de a recalcula pretul excursiei sau de a amana/anula excursia.

Trasee cu bicicleta

Impreuna cu partenerii nostri de la Open Doors Travel – experti in realizarea tururilor personalizate alternative – ne aventuram cu bicicletele în Transilvania, judeţul Brasov.

 

Ziua 1 (Vineri)

Prejmer – Zizin – Vama Buzaului – Intorsura Buzaului

Incepem aventura prin vizitarea celei mai mari biserici fortificate din Transilvania, sit UNESCO, la Prejmer. Dupa ce ii aflam povestea si facem fotografii in frumoasa curte interioara, e timpul sa revenim in sa.

Incepem traseul pe un drum printre dealuri catre Vama Buzaului, destinatia finala pe ziua de azi. Aici facem o plimbare in rezervatia de zimbri, si invatam mai multe despre aceste fascinante animale, pe cale de disparitie. Dupa vizitarea rezervatiei, urcam bicicletele in remorca si ne indreptam inapoi spre Brasov.

Distanta: 40 km

Dificultate: medie

Descriere: drum asfaltat, drum de tara

 

Ziua 2 (Sambata)

Fagaras – Lisa – Sercaia – Poiana Marului – Zarnesti

Descarcam bicicletele in fata Cetatii Fagarasului, monument ce domina intreaga asezare. Iesim repede din oras si ne intreptam spre satele regiunii. Primul popas este in Sambata de Jos, unde vom putea vedea celebra herghelie de cai lipitani. Dupa un urcus destul de pronuntat, ne vom opri in Sambata de Sus pentru a vizita Manastirea, constriuita in 1657 de catre Constantin Brancoveanu. Ne continuam traseul prin frumoasele sate din zona cu opriri la Lisa (unde vom vedea ‘Valtorile’), Gura Vaii, Bucium, Ohaba (moara de apa din sat) si Sinca Noua – aici descoperim bisericile rupeste, uitate de lume.

Traseul urca apoi destul de abrupt pana la Poiana Marului,cu peisaje minunate intre munti, iar apoi coboara pana in Zarnesti. Aici ne asteapta remorca si ne imbarcam spre Brasov.

Distanta: 85 km

Dificultate: medie

Descriere: drum asfaltat, drum de tara

 

Ziua 3 (Duminica)

Racos – Rupea – Viscri – Crit – Mesendorf

Ne incepem traseul cu o scurta drumetie in Racos, unde descoperim doua curiozitati ale naturii  - Coloanele de bazalt, apoi un peisaj impresionant fiind chiar in mijlocul unei sectiuni in conul vulcanic – aici au avut loc cele mai recente activităţi vulcanice de pe teritoriul ţării noastre, unde ne vom simti ca pe Marte (planeta Rosie).

Ne urcam în autocar şi facem următoarea oprire la Cetatea Rupea. De aici pronim pe traseu cu bicicletele spre Viscri. Aici e momentul sa savuram bucatele traditionale.

Ne indreptam ulterior spre satele sasesti Crit si Mesendorf. In Mesendorf facem ultimele fotografii cu biserica fortificata la apus, ne imbarcam bicicletele in remorca si ne intoarcem spre casa.

Distanta: 30 km

Dificultate: medie

Descriere: drum asfaltat, drum de tara

 

Obiective

Rezervatia naturala Valea Zimbrilor

Rezervatia naturala Valea Zimbrilor a fost inaugurata in noiembrie 2008 si este cea de-a patra rezervatie din Romania dedicata zimbriilor. Are o suprafata de 100 de hectare, dintre care 80 de padure si 12 de pasune, teren pus la dispozitie de primariile comunelor brasovene Vama Buzaului si Prejmer.

Zimbrul este cel mai mare animal din Europa, masculul cantarind la maturitate pana la o tona – o tona si o suta de kilograme. Femela nu depaseste 600 de kg. Zimbrul, animal ierbivor, traieste in paduri si are foarte putini dusmani naturali. In captivitate, traieste 25-28 de ani, iar in libertate, mai putin.

Este o specie pe cale de disparitie. In 1927, in toata lumea mai existau in jur de 50 de zimbri, toti in gradini zoologice. Ultimii zimbri din libertate au fost vanati de braconieri dupa Primul Razboi Mondial. In prezent rezervatia ocroteste 23 de exemplare din aceasta specie.

 

Biserica fortificata Prejmer

Biserica Fortificata Prejmer a fost construita in anul 1218 de catre Cavalerii Teutoni.

Prejmerul era prima localitate care primea loviturile turcilor veniti prin pasul Buzau. Astfel, dupa ce regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de aparare in Tara Barsei, a inceput fortificarea bisericii prin ridicarea unei incinte inalte si puternice inconjurata de un sant lat de apa. Cetatea, cladita in forma de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau in caz de primejdie. In cetate se afla un dispozitiv de lupta neobisnuit: vestita „Orga a morti”. Aceasta era formata din mai multe arme asezate la un loc ce trageau simultan si produceau dusmanului o mare panica si pierderi grele.

 

Zona vulcanica Racos

La Racos judetul Brasov au avut loc cele mai recente activitati vulcanice de pe teritoriul tarii noastre. Recente, vorbind la scara geologica. Adica in Cuaternar, adica acum aprox. 10 mii de ani, poate mai putin, in zona au existat vulcani, care la Racos au lasat urme atat de vizibile si de “proaspete” incat ai zice au au erupt in urma cu cativa ani. Nu degeaba in capatul dinspre secuime a muntilor Persani se afla cele mai multe ape minerale, mofete, ape termale, etc.

La Racos a existat un vulcan din al carui crater s-a exploatat mult timp zgura. Acum nu se exploateaza deoarece e zona protejata si e rezervatie. Insa peisajul ramas e fantastic si deosebit de fotogenic. Iar pentru un pasionat de geologie, locul e perfect pentru a studia toate tipurile de zgure, cenusi, piatra ponce, bombe vulcanice, bazalturi, lave intarite etc. Toate arata de parca s-ar fi racit ieri.

 

Satul Viscri

Satul Viscri este un colt de rai aflat in apropierea Sighisoarei. Peisajele pitoresti impreuna cu traditiile si obiceiurile locale l-au determinat pe Printul Charles sa isi cumpere in 1996 o casa in localitate. Dintr-un sat izolat, Viscri a devenit cunoscut in Europa, Printul Charles laudand in numeroase interviuri frumusetea satului din Transilvania.

 

Herghelia de la Sambata de Jos

In anul 1874 este fondata herghelia de la Sambata de Jos, iar caii din rasa Lipitan provin de la Herghelia Lipita din Slovenia unde procesul de selectie pentru aceasta rasa a inceput inca din 1580; mai tarziu, in 1913, in preajma izbucnirii razboiului mondial, herghelia este mutata definitiv, cu intregul efectiv (322 capete) la Babolna în Ungaria.

Se cresc aici 7 linii de sange care poarta numele armasarilor care au stat la baza formarii actualelor efective – Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola, Tulipan.

Lipitanul este un cal cu o conformatie armonioasa si eleganta. Este un cal bland, docil si supus, cu temperament vioi. Datorita elegantei sale si a temperamentului, Lipitanul este principala rasa care se utilizeaza la marile scoli de dresaj academic din lume.

 

Sinca Noua

Sinca Noua este un sat montan pitoresc, situat pe valea Sincii intre muntii Persani la est si muntii Fagaras la vest. Peisajele sunt superbe, cu paduri intinse, pasuni si fanete cu o flora diversificata. Zona se caracterizeaza printr-un numar foarte mare de animale salbatice: ursi, lupi, rasi, cerbi, capriori, mistreti, capre negre, vidre, iepuri, etc.

Se afla aici Biserica de lemn construta acum 400 de ani in urma precum si Pestera Gang este una dintre cele mai mari pesteri uşor vizitabile din Tara Fagarasului. Plina de legende si fapte istorice, pestera Gang este o minune a naturii, un loc in care natura respira salbaticie si forme geologice spectaculoase.

 

Localitatea Crit

Vechea denumire Kreuz (cruce) se datoreaza, dupa traditia locala, unei cruci mari împlantata pe un promontoriu, vizibila de la distanta din cele trei comune învecinate – Crit, Cloasterf si Mesendorf. In preajma ei s-au grupat primele case ale asezarii, s-a inaltat o biserica din piatra, inchinata sf. Cruci.

Secuilor li se recomanda sa primeasca pe Laurentius si urmasii sai în comunitatea lor, cele doua sate mentionate nemaiapartinand jurisdictiei si puterii exercitate de voievodul Transilvaniei. Asadar, la inceput, Crit a fost proprietate nobiliara.

Biserica Fortificata din Crit a fost consemnata documentar pentru rpima oara in anul 1270. Pe locul acesteai in prezent a fost construita in 1814 o noua biserica in stil neolitic

 

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea se mandreste cu o forma deosebita de spirala ascendenta si un ansamblu format din trei cetati: Cetatea de Jos (construita in sec. XVII), Cetatea de Mijloc (sec. XV) si Cetatea de Sus (sec. XII-XIV). Ridicata la intersectia drumurilor dintre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, Rupea este atestata pentru prima oara documentar in anul 1324 (Castrum Kuholm). Cetatea este prevazuta cu turnuri, bastioane si drumuri de straja si a servit atat ca fortificatie, cat si ca loc de refugiu pentru populatia satelor din imprejurimi in fata repetatelor asedii. In 1688, cetatea a fost ocupata si reparata de austrieci, care si-au instalat aici o garnizoana. Dupa pierderea rolului defensiv, cetatea a ramas in grija comunitatii care executa unele lucrari de intretinere, semnalate pe tot parcursul sec. XIX. Lucrarile ample de restaurare intreprinse intre anii 2011 – 2013 au repus cetatea in circuitul turistic.

 

Mesendorf

Mesendorf, atestata prin documente din sec.XIV. In evul mediu a fost posesiune a Manastirii Carta.

Biserica Mesendorf este una din putinele biserici ce prezinta un zwinger, constructie specifica arhitecturii fortificate. Biserica prezinta un spatiu ingust intre exteriorul zidului principal si alt zid mai scund. Zwinger-ul are un important rol de obstacol in calea posibililor invadatori.

 

Excursii similare


Adventure in Valcea
De la 240 €

Adventure in Bucharest
De la 295 €

Aventura cu bicicletele in Harghita
De la 280 €

Adventure in Bucharest
De la 350 €