Exploreaza Romania pe judete:

Aventura in Mures - Castele, cetati si fortarete

Inzestrat cu peisaje pitoresti variate si pline de farmec judetul Mures are un relief format din coline, podis deluros, dealuri subcarpatice si muntii vulcanici Calimani – Gurghiu, presarat cu numeroase lacuri precum si o fauna si vegetatie foarte bogate.

Meleagurile muresene si-au pastrat de-a lungul timpului un aer medieval care farmeca si predomina peisajul. Orasul Targu Mures a fost un important centru cultural, economic, industrial si educational, fapt ce a determinat voievozii Transilvaniei si nobilimea sa isi construiasca in zona castele si case de o frumusete arhitecturala deosebita.

Istoria judetului a inceput inca din perioada neolitica (5500-2200 i.e.n.) descoperirile arheologice semnalizand existenta unei civilizatii dezvoltate pe aceste meleaguri. Inca din Evul Mediu, alaturi de poporul roman s-au asezat si au trait populatii de alte nationalitati precum maghiari si germani dezvoltand impreuna valori culturale, creatii arhitecturale si un specific etnografic si folcloric multicultural.

Puncte de interes:

 • Orasul cetate Sighisoara
 • Castelul Bethlen
 • Orasul Targu Mures
 • Castelul Haller
 • Parcul Dendrologic din Gurghiu
 • Castelul Bornemisza

Tara: Europa / Romania

Tipul excursiei: Tineri

Nivelul de servicii: Standard

Gradul de solicitare fizica: 

Ziua 1

07:00 Plecare din Bucuresti cu autocarul. Intalnire in Piata Unirii la Hotel Horoscop

13:00 Sosire in Sighisoara

13:15 Servirea pranzului

15:00 Tur cu ghid al orasului Cetate Sighisoara

Sighisoara este “Bijuteria medievala a Romaniei”, fiind una dintre ultimele cetati locuite din lume, declarata in anul 1999 monument protejat de UNESCO.

17:30 Check-in pensiune

18:00 Servirea cinei in cadrul pensiunii

19:00 Timp liber in orasul cetate

 

Ziua 2

07:45 Servirea micului dejun

09:00 Pornire spre Castelul Bethlen

10:15 Vizitarea Castelului Bethlen

Castelul Bethlen din Cris a fost construit intre sec XIV-XVIII, in stilul Renasterii transilvanene, ca resedinta nobiliara fortificata, de mica amploare si este considerat cel mai frumos castel Renascentist din Ardeal.

11:30 Pornire spre orasul Targu Mures

12:30 Servirea pranzului in oras

14:00  Tur al orasului Targu Mures

Targu-Mures, denumit si orasul Trandafirilor, este situat in centrul Transilvaniei istorice, pe ambele maluri ale raului Mures si se bucura de o imbinare multiculturala armonioasa.

16:00 Vizitarea atelierului mesterului sticlar

Prima industrie a sticlei s-a dezvoltat in Egiptul antic. Aflam in cadrul acestui atelier despre arta de a transforma nisipul in sticla.

18:30 Servirea cinei la Castelul Haller

Construit in secolul XVII Castelul Haller este plin de stil, eleganta si traditie. Ne bucuram aici de o cina traditionala romaneasca in crama castelului.

20:30 Pornirea spre Sighisoara

22:00 Timp liber

 

Ziua 3

07:45 Servirea micului dejun

09:15 Check-out pensiune

10:00 Pornire spre orasul Reghin

11:30 Sosire in orasul Reghin

Ridicat pe ruinele unei cetați dacice de populația saseasca Reghin este atestat documentar inca din anul 1228. Datorita indelungatei sale traditii in fabricarea instrumentelor muzicale este supranumit “Orasul viorilor”.

11:45 Vizitarea maestrului lutier

O viata intreaga petrecuta pentru sunete. Mainile i-au modelat sute de viori iar sufletul i-a vibrat la fiecare nota clara izvorata din munca lui. Lutierul Vasile Marea creeaza cu mare complexitate si finete viori pentru maestri ce rasuna in marile sali de concert din intreaga lume.

13:30 Servirea pranzului in oras

15:00 Pornire spre Parcul Dendrologic Gurghiu

15:30 Vizitarea Parcului Dendrologic Gurghiu

Parcul Dendrologic Gurghiu a fost infiintat in anul 1740 de familia Bornemisza si adaposteste un numar de peste 100 de specii de arbori exotici. Parcul ofera vizitatorilor prilejul de a se relaxa intr–o ambianta naturala si un mijloc de imbunatatire a cunostintelor botanice.

16:00 Vizitarea Castelului Bornemisza

Castelul Bornemisza este construit in stil baroc cu elemente renascentiste. In interiorul acestuia este amenajat un muzeu unde se gasesc diorame cu vanat caracteristic regiunii Gurghiu, pasari si o colectie de pesti din apele de munte.

17:30 Plecare spre Bucuresti

23:00 Sosire in Bucuresti in Piata Unirii la Hotel Horoscop

Pret fix de 255 EURO ( 1148 RON ) / persoana – Grup 20 de persoane

 

Ce este inclus:

 • Transferurile si transportul conform itinerariului (incluzand cheltuielile soferului, combustibil, taxe si parcari)
 • Cazare 2 nopti -  Pensiune în Sighisoara
 • Mese incluse: 2 mic dejunuri, 1 pranz la pensiune, 1 pranz la restaurant in orasul Targu Mures, 1 pranz traditional la Castel Haller, 1 cina la pensiune
 • Ghid de calatorie
 • Tur cu ghid al cetatii Sighisoara
 • Tur cu ghid al orasului Targu Mures
 • Ghid in cadrul vizitarii Castelului Bethlen
 • Demonstratie in atelierul de sticla
 • Vizitarea maestrului lutier

 

Ce nu este inclus:

 • Bauturi si bacsisuri
 • Mesele nespecificate ca incluse
 • Taxele de intrare la castele, cetati, fortarete etc

Sighisoara

Sighisoara este “Bijuteria medievala a Romaniei”, una dintre ultimele cetati locuite din lume, fiind declarata in anul 1999 monument protejat de UNESCO, intrand astfel in elita oraselor care detin deja acest rang.

Sapaturile si numeroasele descoperiri arheologice realizate aici atesta existenta unei cetati dacice, numita Sandova, construita inca din sec. al III-lea i.e.n. Romanii isi pun si ei amprenta asupra asezarii si, dupa cucerirea Daciei in sec. I e.n., construiesc o noua fortificatie pe locul celei deja existente.

In decursul secolului al XV-lea cetatea dobandeste forma sa actuala cu zidurile de incinta crenelate, cu drumurile de straja, cu cele 14 turnuri si 5 bastioane dintre care astazi s-au mai pastrat 9 turnuri si 2 bastioane.  In interiorul zidurilor existau 164 de locuinte si 13 cladiri publice.

 

Castelul Bethlen

Castelul Bethlen din Cris a fost construit intre sec. XIV-XVIII, in stilul Renasterii transilvanene, ca resedinta nobiliara fortificat, de mica amploare si este considerat cel mai frumos castel Renascentist din Ardeal.

Resedinta are doua nivele, un impozant turn circular (Turnul Arcasilor) si o logie cu deschideri arcuite semicirculare, sprijinite pe coloane cilindrice scunde. Dupa construirea castelului sistemul de fortificatii a fost completat cu o semi-incinta cu bastioane pana.

In secolul XIX a fost amenajat si un parc in stil englezesc cu plante exotice. Castelul a fost nationalizat in 1949, folosit pentru diverse activitati si lasat apoi in paragina. In 2007 a fost retrocedat celor 3 mostenitoare din familia Bethlen care au inceput restaurarea acestuia.

 

Targu Mures

Targu Mures, denumit si orasul Trandafirilor, este situat in centrul Transilvaniei istorice, pe ambele maluri ale raului Mures si se bucura de o imbinare multiculturala armonioasa.

Incepand cu secolul al XVI-lea, Targu Mures reprezinta un important centru cultural si educational. Prima scoala apare in anul 1492. In anul 1786 apare primul magazin de imprimare si in anul 1802 contele Teleki Samuel, cancelarul Transilvaniei, pune bazele bibliotecii documentare care ii poarta numele.

Frumusetea orasului este impresionanta datorita imbinarii multiplelor stiluri arhitecturale si aerului medieval care predomina peisajul.

 

Castelul Haller

Castelul Haller din Ogra are o istorie impresionanta. Construit in secolul XVII, acesta a fost, pe rand, in proprietatea mai multor familii nobiliare. Castelul era pe vremuri vizitat de intreaga nobilime transilvaneana si impresiona prin frumusetea si luxul decorarii sale interioare. Camerele sale erau decorate cu picturi murale, candelabre aduse din Viena si mobilier din lemn masiv adus din Paris.

Dupa nationalizare castelul a functionat ca scoala, internat si Consiliu Popular pana in anul 1990 cand acesta a fost abandonat. Dupa restituirea castelului familiei Haller, acesta a fost vandut si reconditionat in totalitate, fiind in prezent pensiune, restaurant si crama.

 

Parcul Dendrologic din Gurghiu

Parcul dendrologic a fost infiintat prin anul 1740 de familia Bornemisza. Aici pot fi admirate peste 100 de specii de arbori, atat autohtoni, cat si exotici, originari din Australia, Japonia, America de Sud si America de Nord precum si multiple specii de plante.

Parcul ofera vizitatorilor prilejul de a se relaxa intr–o ambianta naturala, iar celor pasionati de botanica posibilitatea de a–si imbunatati cunostintele.

 

Castelul Bornemisza

In localitatea Gurghiu, la nord de cetate se afla Castelul Bornemisza  construit in still baroc cu elemente renascentiste, care are mai multe faze de constructie. Castelul in forma sa actuala dateaza din secolul al XVII-lea. In interiorul castelului, in prezent este amenajat un muzeu de vanatoare unde se gasesc diorame cu vanat caracteristic regiunii Gurghiului, pasari si o colectie de pesti din apele de munte.  Pe domeniul proprietatii se intinde un parc dendrologic care detine specii de arbori si plante deosebite.

 

Reghin

Ridicat pe ruinele unei cetați dacice de populatia saseasca, Reghin este atestat documentar inca din anul 1228. In secolele XVIII-XIX acesta devine un centru al resurectiei nationale romanesti, inceputa cu carturarul Petru Maior si incheiata sub Arcul de triumf al Marii Uniri.

Datorita indelungatei sale traditii in fabricarea instrumentelor muzicale este supranumit “Orasul viorilor”. Orice meserie trebuie facuta cu pasiune. Peste 200 de ore de munca necesita crearea unei viori pentru maestru. Marile sali de concerte din lumea intreaga rasuna de acordurile acestor instrumente create in micul orasel din Mures.

Excursii similare


Aventura cu bicicletele in Transilvania
De la 150 €

Adventure in Valcea
De la 240 €

Adventure in Bucharest
De la 295 €

Aventura cu bicicletele in Harghita
De la 280 €