Tara: Europa / Romania

Exploreaza Romania pe judete:

Aventura in Valcea – Natura, cultura si traditie

Judetul Valcea, situat la sudul Carpatilor Meridionali, se bucura de o diversitate spectaculoasa si pitoreasca a formelor de relief, regasindu-se aici: cei mai falnici munti, cele mai mari depresiuni montane, cele mai bogate dealuri subcarpatice si cele mai diferite forme de podisuri si lunci cu aspect de campie.

Istoria milenara a judetului, presarata de monumente istorice si lacase de cult impreuna cu arta populara valceana evoca bogata si frumoasa cultura a neamului romanesc.

Puncte de interes:

 • Manastirea Hurezi Sit UNESCO
 • Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor
 • Conacul Maldar
 • Comlexul Muzeal Maldaresti
 • Manastirea Cozia
 • Parcului National Cozia
 • Manastirea Stanisoara
 • Manastirea Bistrita
 • Pestera Liliecilor
 • Pestera Ursilor
 • Muzeul Satului din Bujoreni
 • Casa memoriala Nicolae Balcescu
 • Orasul Ramnicu Valcea
 • Parcul National Buila
Tara: Europa / Romania

Tara: Europa / Romania

Tipul excursiei: Clasic

Nivelul de servicii: Confort

Gradul de solicitare fizica: 

Tara: Europa / Romania

Ziua 1 

07:00 Plecare din Bucuresti cu autocarul. Intalnire Piata Unirii, Hotel Horoscop

11:30 Sosire in localitatea Horezu, judetul Valcea

12:15 Vizitarea Manastirii Hurezi –  Sit UNESCO

Ctitorita de domnitorul, Constantin Brancoveanu Manastirea Hurezi, reprezinta cel mai frumos si mai rafinat exemplar de arhitectura romaneasca, fiind inclusa in anul 1995 in patrimonial UNESCO.

13:30 Pornire spre Conacul Maldar

14:00 Servirea unui pranz traditional

Domeniul, așezat langa Horezu, la poalele Magurei Slatioara din Maldaresti, iti deschide portile unei cule autentice, in care orice cotlon deapana istorii cu domnite si viteji.

15:00 Pornire spre Muzeul Trovantilor

15:15 Vizitarea Rezervatiei Naturale Muzeul Trovantilor

Se regasesc aici misteriosii trovanti, impresionanti prin dimensiunea lor ce variaza intre 2 cm pana la 5 m si prin forma lor bizara.

16:30 Demonstratie de olarit

Olaritul reprezinta un mestesug transmis de stramosii nostri inca din epoca neo-eneolitica, cu aproximativ 5000 de ani i.e.n, regasindu-se in tara noastra multiple dovezi arheologice legate de practicarea acestuia. Olaritul este considerat o modalitate de exprimare si de materializare a insusirilor artistice.

16:00 Check-in pensiune

Cu o terasa si gradina cu pomi fructiferi care indiferent de anotimp ofera o priveliste minunata, pensiunea “Casa Noastra” ne asteapta cu drag. Ne bucuram aici de preparate bio si traditionale, multe din ele pregatite de gazda noastra.

18:00 Servirea cinei in cadrul pensiunii

20:00 Timp liber in localitate

 

Ziua 2 

08:00 Servirea micului dejun

09:00 Pornire spre magazin. Echipare pentru traseu

09:30 Pornire spre Manastirea Cozia

11:00 Vizitarea Manastirii Cozia

Scaldata spre rasarit de valurile Oltului, construita de mesterii din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare, se inalta mandra Manastirea Cozia, ctitorita de domnitorul Mircea cel Batran.

12:00 Pornire spre Caciulata

12:15 Pornire pe traseu montan (grad de dificultate usor – mediu) – Vizitarea Manastirii Stanisoara, Parcul National Cozia

Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.100 ha si este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase parcuri din tara noastra datorita peisajelor sale uluitoare, a faunei si florei sale bogate.

14:30 Vizitarea Manastirii Stanisoara

Aflata in localitatea Calimanesti, pe versantul muntelui Cozia, pe malul stang al raului Olt, in judetul Valcea, Manastirea Stanisoara este un asezamant monahal aflat intr-un cadru natural linistit si retras, inconjurat de frumuseti naturale ispititoare.

15:30 Servirea pranzului in natura

16:30 Pornire spre autocar

19:00 Sosire la autocar

19:15 Servirea cinei la terasa Camelot

Terasa Camelot ne invita sa ne relaxam la piscina, intr-o atmosfera de vacanta

21:30 Pornire spre pensiune

23:00 Sosire la pensiune

 

Ziua 3 

08:00 Servirea micului dejun

09:15 Pornire spre Complexul Muzeal Maldaresti

09:30 Vizitarea Complexului Muzeal Maldaresti

Culele de la Maldaresti sunt casele boieresti fortificate construite de neamul Maldarestilor cu rol de locuinta si aparare in fata invaziei turcesti din acele vremuri. Sunt denumite Greceanu si Duca dupa numele ultimilor proprietari. Acestea reprezinta monumente arhitecturale romanesti unde se poate admira simtul artistic si indemanarea mesterilor de acum aproape 500 de ani.

10:30 Echiparea pentru traseu. Cumparaturi

11:00 Porinire spre Manastirea Bistrita

11:30  Vizitarea Manastirii Bistrita

Minunata ctitorie a boierilor Craiovesti dateaza din anul 1490 si adaposte inca de la sfarsitul secolului al XV-lea, moastele Sf. Grigorie Decapolitul. Trupul sfantului nu a putrezit niciodata si s-a dovedit purtator de mari daruri pentru toti cei care il viziteaza.

13:00 Pornire pe traseu montan (grad de dificultate usor) – Pestera Liliecilor

13:30 Vizitarea Pesterii Liliecilor

In stanca din spatele Manastirii Bistrita, intru loc mai putin accesibil, se afla Pestera Liliecilor numita si Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul, deoarece aici au fost ascunse moastele sfantului din calea turcilor.

14:30 Servirea pranzului in natura

15:15 Pornire pe traseu montan (grad de dificultate usor) spre Pestera Ursilor

16:15 Vizitarea Pesterii Ursilor

Pestera Ursilor este situata pe versantul vestic al Cheilor Bistritei, la aproximativ 1 km de Manastirea Bistrita. Au fost gasite aici urme de civilizatie, datand din perioada Neoliticului. Pestera mai adaposteste diferite specii de lilieci.

17:00 Pornire  spre Manastirea Bistrita, autocar

17:45 Sosire la autocar. Pornire spre pensiune

18:15 Servirea cinei in cadrul pensiunii

21:00  Foc de tabara

 

Ziua 4 

08:30 Servirea micului dejun

10:00 Check-out pensiune

10:30 Pornire spre Muzeul Satului

11:30 Vizitarea Muzeului Satului

Muzeul Satului Valcean si-a conturat profilul sau tematic inca din 1974 sub forma unui sat muzeu, menit sa reconstituie pe o suprafata de 8 hectare, imaginea functionala a unei asezari rurale traditionale, cu toate institutiile sale social-culturale.

13:00 Pornire spre Ramnicul Valcea

13:15 Timp liber in Ramnicu Valcea. Servirea pranzului

Plin de farmec orasul Ramnicu Valcea se ridica pe locul unde, cu milenii de ani in urma, existau aşezari umane ordonate. Vestigiile arheologice descoperite pana in prezent arata ca teritoriul a fost locuit inca din perioada neolitica. Mai pot fi intalnite la tot pasul semne ale unor constructii din epoca daco-romana, atestand continuitatea unei vieti urbane din negura vremurilor pana in prezent.

15:00 Plecare spre Bucuresti

18:00 Sosire in Bucuresti. Piata Unirii, Hotel Horoscop

Tara: Europa / Romania

Pret incepand de la 223 EURO ( 1.000 LEI ) / persoana – Grup 20 de persoane

Ce este inclus:

 • Transferurile si transportul conform itinerariului (incluzand cheltuielile soferului, combustibil, taxe si parcari).
 • 3 nopti cazare in pensiune de 3*
 • Mese incluse: 3 mic dejunuri; 3 cine
 • Ghid insotitor
 • Ghid montan traseu Manastirea Stanisoara pentru ziua 2
 • Ghid turistic si montan traseu pentru ziua 3
 • Demonstratie de olarit
 • Foc de tabara
 • Pranz traditional boieresc la Conacul Maldar

 Si ce nu este inclus:

 • Bauturi si bacsisuri
 • Mesele nespecificate ca incluse
 • Taxele de intrare la muzee, galerii, monumente etc.
Tara: Europa / Romania

Manastirea Hurezi

Construita intre 1690 si 1693 de catre domnitorul Constantin Brancoveanu Manastirea Hurezi, este cel mai mare ansamblu monastic din Romania. Aflata in partea de nord-vest a judetului Valcea, la poalele Muntilor Capatanii, manastirea a fost sfintita cu hramul Sfintilor imparati Constantin si Elena. Considerata a fi cel mai frumos si mai rafinat exemplar de arhitectura romaneasca, reprezentativa pentru stilul brancovenesc, manastirea a fost inclusa in anul 1995 in patrimoniul UNESCO.

Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor

La intrarea in satul Costesti, pe o suprafata de 1,1 hectare, se intinde rezervatia geologica naturala Muzeul Trovantilor. Termenul “trovant” este specific literaturii geologice romane si a fost introdus de Gh. Murgoci in lucrarea “Tertiarul din Oltenia, 1907″. Trovantii sau concretiunile grezoase reprezinta cimentari locale in masa nisipurilor ce le contin, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme si dimensiuni ale acestora, uneori cu totul bizare.

Complexul Muzeal Maldaresti

In comuna Maldaresti, la aproximativ 4 km de Horezu, intr-un cadru natural pitoresc, se afla “Complexul Muzeal Maldaresti” care cuprinde “culele” Greceanu si Duca, precum si casa memoriala I. G. Duca. Complexul Muzeal Maldaresti face parte din Patrimoniul Cultural National detinand cladiri tipice arhitecturii civile din Oltenia, alaturi de peste 3.000 de obiecte etnografice de mare valoare: port, textile, lemn, ceramica (din centrele Horezu, Slatioara, Daiesti, Targu Mures, Oboga), obiecte ce au apartinut familiei Duca (mobilier, tablouri, fotografii, carti, colectia de 20 de tablouri de patrimoniu ale Olgai Greceanu).

Manastirea Cozia

Situata pe malul raului Olt, in nordul statiunii balneoclimaterice Calimanesti – Caciula, Manastirea Cozia este  armonios proportionata, cu ornamentatie bogata, fiind construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat. Manastirea, ctitoarita de domnitorul Mircea cel Batran, poarta hramul “Sfanta Treime” si  reprezinta unul dintre cele mai frumoase complexe monahale din Romania.

Manastirea Stanisoara

La poalele masivului Cozia, pe teritoriul localitatii Calimanesti din judetul Valcea se afla manastirea de calugari Stanisoara ce poarta hramul “Sfantul Gheorghe” Pana in secolul al XVIII-lea, manastirea a fost numita “Nucet”, dupa aceasta data ea fiind numita “Stanisoara”, de la stanele de oi prezente in aceste locuri inalte. Asezamantul monahal de la Stanisoara este unul deosebit de retras, accesul fiind destul de dificil, insa peisajul natural deosebit de frumos face ca manastirea sa merite tot efortul de a fi vizitata.

Statiunea Calimanesti – Caciulata

Statiunea Calimanesti-Caciulata este considerata “perla” statiunilor de pe valea Oltului, datorita peisajelor mirifice ce pot fi admirate in aceasta zona a Romaniei, fiind situata, pe malul drept al Oltului. Din intreaga suprafata a statiunii, aproape jumatate este acoperita de intinsele paduri de foioase si rasinoase. Calimanesti – Caciulata este o statiune balneoclimaterica care a fost atestata documentar in 1386 si este renumita pe plan international. La recomandarea doctorului Carol Davila, Napoleon al treilea se trata cu apa minerala adusa de la izvoarele de aici.

Manastirea Bistrita

Ctitorita de boierii Craiovesti (Barbu, Banul Craiovei si fratii sai Parvu vornicul, Danciu armasul si Radu postelnicul), Manastirea Bistrita a fost zidita intre anii 1492 – 1494. Ea se afla in satul Bistrita apartinand de comuna Costesti, din judetul Valcea, pe pitoreasca vale a raului cu acelasi nume. Marele ban Barbu Craiovescu al Olteniei a adus de la Constantinopol cea mai de pret comoara a lacasului, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul. Trupul sfantului nu a putrezit niciodata si s-a dovedit purtator de mari daruri: vindeca bolile trupesti si sufletesti, aduc ploaia pe timp de seceta, lucru ce face ca lacasul sa fie vizitat de numerosi pelerini.

Pestera Liliecilor

Pestera Liliecilor sau Pestera lui Grigore Decapolitul, se gaseste la 250 de m de Manastirea Bistrita, pe versantul drept al Cheilor Bistritei, la o altitudine de 850 de m si 60 de m fata de vale. Pestera a fost cunoscuta si locuita de pusnici inca din Evul Mediu. S-au descoperit aici resturi de fosile de urs spaeleus si ceramica arsa apartinand “Cotofeni”, confirmand faptul ca in urma cu 1000 de ani i.e.n. pestera era locuita. In interiorul pesterii se afla doua bisericute din secolul al XVII-lea cioplite partial in stanca (Biserica Ovidenia si SF. Arhangheli).   Pestera Ursilor Pestera Ursilor este situata pe versantul vestic al Cheilor Bistritei, la aproximativ 1 km distanta de Manastirea Bistrita, in cadrul pacului National Buila-Vanturarita. Denumirea de “Pestera Ursilor a fost primita datorita fosilelor de urs gasite in interior. Pesterea a adapostit de-a lungul anilor vestigii istorice datate din perioada Neoliticului.

Muzeul Satului Bujoreni

Modelul de asezare rurala traditionala, cu institutiile ei social-culturale si-a conturat profilul tematic din anul 1969 si a intrat in circuitul turistic de vizitare in 1974. Muzeul respecta toti factorii constitutivi ai unui sat autohton care traieste cu adevarat, fiind zilnic insufletit de oaspetii sai. Aici se gasesc gospodariile si constructiile comunitare, transferate din diferite localitati ale judetului, care au fost amplasate tinand cont de formele de relief ale zonei in asa fel, incat nimic sa nu inspire o atitudine premeditat idilica. Gospodariile care pun in valoare preocuparile traditionale, mestesuguri, tehnici populare si constructiile specializate sunt in masura sa ofere imaginea nealterata a satului valcean.

Parcul National Cozia

Cu o suprafata 17.100 de ha, Parcul National Cozia se gaseste in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali. Limitele parcului se suprapun peste partea de est a Muntilor Capatanii, peste Masivul Cozia si peste partea de sud-est a Muntilor Lotru. Cu o vegetatie si fauna bogata, Parcul National Cozia ofera vizitatorilor peisaje de vis.

Parcul National Buila

Parcul National Buila-Vanturarita este cel mai mic Parc National din Romania, cu o suprafata de 4186 ha, fiind situat in Judetul Valcea, in sudul Muntilor Capatanii, pe teritoriul localitatilor Costesti, Barbatesti si Baile Olanesti. Masivul prezinta caracteristicile specifice reliefului carstic, cu numeroase forme exocarstice (chei, abrupturi calcaroase, doline, campuri de lapiezuri, grohotisuri calcaroase, hornuri, ace, strungi) si endocarstice (pesteri si avene). Datorita caracterului de insularitate si accesibilitatii dificile, in masiv s-au pastrat nealterate numeroase elemente ale patrimoniului natural: habitate naturale, paduri virgine, numeroase specii ocrotite ale florei si faunei, situri mineralogice si paleontologice, pesteri.

 

Parteneri: 

 

World Wide Romania

World Wide Romania doreste sa arate tuturor partea frumoasa a Romaniei si promoveaza zilnic valorile romanesti.

Conacul Maldar

Conacul lui Maldar te imbie sa descoperi farmecul boieresc al Olteniei de altadata. Domeniul, asezat linga Hurezu, la poalele Magurei Slatioara din Maldaresti, iti deschide portile unei cule autentice, in care orice cotlon deapana istorii cu domnite si viteji. Fiecare din cele 15 camere ale conacului isi are povestea sa, incrustata in detalii sarmante: mobilier istoric autentic, scoarte si covoare traditionale, lazi de zestre si panzeturi scrobite.

Terasa Camelot Terasa Camelot este o alegere ideala daca vrei sa iti petreci zilele insorite de vara intr-o atmosfera de vacanta, cu dotari la standarde foarte inalte, cocktail-uri gustoase, armonie si muzica ambientala, o adevarata oaza de liniste si relaxare ce te va scoate din monotonia orasului.

Pensiunea “Casa Noastra”

Cu o terasa si gradina cu pomi fructiferi care indiferent de anotimp ofera o priveliste minunata, pensiunea “Casa Noastra” ne asteapta cu drag. Ne bucuram aici de preparate bio si traditionale, multe din ele pregatite de gazda noastra.

Pensiunea “La Ogre”

Inconjurata de o gradina plina de flori si pomi fructiferi, pensiunea “La Ogre” isi primeste cu caldura oaspetii oferindu-le posibilitatea de a-si petrece cateva vacanta in zona dealurilor subcarpatice, la poalele muntilor Capatanii – orasul Horezu. Cu o capacitate de cazare de pana la 45 de locuri, pensiunea La Ogra va pune dispozitie camere  luminoase si primitoare cu paturi foarte confortabile cu saltele si pături de lana precum si o piscina de 14X6X1,5 m dotat cu instalatie de purificare a apei pe baza de electroliza.

Excursii similare


Aventura cu bicicletele in Transilvania
De la 150 €

Adventure in Valcea
De la 240 €

Adventure in Bucharest
De la 295 €

Aventura cu bicicletele in Harghita
De la 280 €